to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:04 | 09.04.2015

Κοινωνία

Γαύδος: Στο Καστρί μεταφέρονται οι περισσότεροι από 100 μετανάστες που έφτασαν το πρωί

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ένας ψαράς εντόπισε σε ακτές του νησιού, μεγάλο αριθμό μεταναστών, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι προφανώς είχαν εγκαταλείψει το σκάφος που τους μετέφερε και βγήκαν στην παραλία της Τρυπητής. Θα φιλοξενηθούν στο δημοτικό σχολείο του νησιού, στο Καστρί.


Τρεις από τους εμφανώς ταλαιπωρημένους μετανάστες που έφτασαν στη Γαύδο σήμερα - φωτ. από το gavdosfm.gr - όπως και όλες οι φωτογραφίες που ακολουθούν

Τελευταία ενημέρωση, 18.00

 
 

Στο Καστρί, πρωτεύουσα της Γαύδου, μεταφέρονται σταδιακά οι μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης σε βραχώδη ακτή στην παραλία Τρυπητή, τα νότια του νησιού.

Ωστόσο, το έργο της μεταφοράς τους είναι δύσκολο, καθώς η απόσταση από την παραλία της Τρυπητής μέχρι το Καστρί είναι αρκετά μεγάλη και το μονοπάτι ανηφορικό, ενώ και οι μετανάστες είναι εμφανώς εξαντλημένοι.

Η δημοτική αρχή αλλά και οι κάτοικοι που αυτή την περίοδο είναι στο νησί, έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να προσφέρουν φιλοξενία στους περισσότερους από 100 μετανάστες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι.

20150409_122808

Οι μετανάστες άμεσα εξετάζονται από τη νοσηλεύτρια που υπάρχει στην Γαύδο, ενώ για τη σίτισή τους φροντίζουν οι κάτοικοι.

Οι μετανάστες θα βρουν το βράδυ στέγη στο δημοτικό σχολείο της Γαύδου μέχρι να αποφασιστεί πού και με τι μέσο θα μεταφερθούν, καθώς προς το παρόν υπάρχει, λόγω των ανέμων, αδυναμία προσέγγισης σκάφους.

20150409_122147

Μετά από επικοινωνία της δημάρχου Γαύδου Ευαγγελίας Καλλίνικου με την αναπληρώτρια υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, υπήρξε δέσμευση πως θα σταλεί ελικόπτερο με εφόδια και σκηνές, προκειμένου να διαμείνουν οι μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε βραχώδη ακτή εντοπίστηκε λέμβος, με την οποία εκτιμάται ότι αποβιβάστηκαν οι μετανάστες, ενώ μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός τους.

20150409_122852

Παράλληλα με την επιχείρηση μεταφοράς των μεταναστών στο Καστρί συνεχίζονται οι έρευνες για τον τυχόν εντοπισμών και άλλων.

Τελευταία ενημέρωση, 12:30 Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι σκάφος στο οποίο επέβαιναν μετανάστες, πλέει ανοιχτά της Γαύδου και βρίσκεται σε κίνδυνο. Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ένας ψαράς εντόπισε σε ακτές του νησιού, μεγάλο αριθμό μεταναστών, οι οποιοι προφανώς είχαν εγκαταλείψει το σκάφος που τους μετέφερε και είχαν βγει στην παραλία κολυμπώντας.

Αεροσκάφος C-130, το οποίο μετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους, επιβεβαίωσε στο Θάλαμο Επιχειρήσεων που συντονίζει τις έρευνες νότια της Γαύδου, ότι πάνω από 100 μετανάστες έχουν βγει σε παραλία του νησιού.  Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι ενώ το σκάφος το οποίο τους μετέφερε δεν έχει εντοπιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες, ένας επιβάτης του σκάφους, επικοινώνησε με τον ευρωπαϊκό άριθμο έκτακτης ανάγκης, 112 και σε σπαστά αγγλικά δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος για το σκάφος που πλέει νότια της Γαύδου με περίπου 200 επιβαίνοντες.

Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού του σκάφους ενώ στις έρευνες μετέχει το εροσκάφος C-130, πλωτό σκάφος του λιμενικού από το ΛΣ Παλαιόχωρας καθώς επίσης και παραπλέοντα σκάφη.

Αυτήν την ώρα γίνεται συντονισμός μεταξύ των αρχών, λιμενικού σώματος και δημοτικής αρχής, προκειμένου να βρεθεί χώρος που θα φιλοξενηθούν οι μετανάστες αλλά και να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες (πηγή: flashnews.gr). 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)